Vormen

Kanker verandert uw leven ingrijpend. De ziekte en de behandeling kunnen gepaard gaan met gevoelens van eenzaamheid, verdriet, woede of onmacht. Creatief bezig zijn kan helpen deze emoties te uiten en te verwerken, juist als het moeilijk is om erover te praten. Er zijn verschillende vormen, iedereen heeft zijn eigen voorkeur.

Foto's: Boet Lijnis Huffenreuter


Beeldende expressie
Tekenen, schilderen, beeldhouwen, boetseren, filmen of fotograferen, het zijn hele tastbare vormen van expressie. Het gaat daarbij absoluut niet om ‘kunst’ maken, maar om uitdrukking te geven aan wat er bij u van binnen leeft, precies zoals u bent, op dat moment.

Spelen voor je Leven
Zingen voor je LevenBeelden voor je Leven (Wensboom)

Muziek en zang spreken recht vanuit het hart. Als u van zingen houdt, kun u terecht bij het korennetwerk van Stichting Kanker in Beeld, Zingen voor je Leven.Met dans, beweging en drama kunt u emoties uiten, energie opdoen en op een nieuwe manier contact maken met uw eigen lichaam. Door te schrijven geeft u woorden aan een innerlijke wereld. Het aan papier toevertrouwen van gedachten, gevoelens en angsten werkt voor veel mensen bevrijdend. Dat kan vele vormen hebben. Femke van Rossum schreef over haar ziekteproces een boek. Anderen volgen bijvoorbeeld een workshop intuïtief schrijven, maken haiku's of andere gedichten, of houden een dagboek bij.

Adressen

Welke manier u ook aanspreekt: uzelf creatief uiten kan steun, troost en kracht bieden, en een uitweg bieden aan emoties waarvoor woorden tekort schieten. Er worden bijvoorbeeld creatieve workshops gegeven in inloophuizen of ziekenhuizen. Open ateliers, creatief therapeuten of beeldend kunstenaars bieden ook mogelijkheden. Op deze website vindt u adressen waar u terecht kunt.