Links

Oncologie algemeen


KWF Kankerbestrijding
KWF Kankerbestrijding is de stuwende kracht achter kankerbestrijding in Nederland.

Kankerinfo 
Portaal voor betrouwbare en actuele informatie over kanker voor patiënten en zorgverleners

IKC net 
Kennisnetwerk Integrale Kankercentra. De negen integrale kankercentra (ikc's) in Nederland zijn regionale netwerkorganisaties die hulpverleners in de oncologie en de palliatieve zorg ondersteunen.

NKI-AVL 
Nederlands Kanker Instituut -Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis bestaat uit een wetenschappelijk onderzoeksinstituut en een gespecialiseerde kliniek.

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties 
Koepelorganisatie, biedt informatie over alle kankerpatientenorganisaties in Nederland.

Herstel en Balans 
Informatie over revalidatieprogramma Herstel & Balans.

Toekomst na Kanker 
Informatie over mogelijkheden voor ondersteuning, begeleiding voor mensen met kanker, en over de Roadshow Toekomst na Kanker. De Roadshow Toekomst na Kanker is een rondreizende informatiemarkt die verschillende ziekenhuizen in Noord-Holland en de Flevopolder aandoet.

UMC Utrecht Cancer Center 
Deze website biedt informatie over kanker en de diagnostiek en behandeling ervan in het UMC Utrecht. De informatie is ook waardevol voor mensen die niet in het UMC Utrecht behandeld worden. Patiënten en patiëntenorganisaties worden sterk betrokken bij de totstandkoming van de website. U vindt op de site ook verschillende creatieve werken afkomstig uit de publicaties van Stichting Kanker in Beeld.

Psycho-oncologie

Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie 
Multidisciplinaire beroepsverening voor mensen werkzaam in de psychosociale oncologie.
Uitgever van tijdschrift Psychosociale Oncologie.

IPSO 
Koepelorganisatie voor inloophuizen en Psycho-oncologische centra

Inloophuizen en therapeutische centra
Op wereldkankerdag 2011 stelden nagenoeg alle inloophuizen en therapeutische centra in Nederland hun deuren open. Op de website die hiervoor gemaakt is, ziet u precies waar deze inloophuizen en centra gevestigd zijn.

Helen Dowling Instituut 
Het Helen Dowling Instituut biedt begeleiding aan mensen met kanker en hun naasten, verricht wetenschappelijk onderzoek en biedt scholing aan zorg- en hulpverleners in de oncologie.

Kankerspoken 
Deze site is voor kinderen, ouders, leerkrachten, hulpverleners en andere belangstellenden
en geeft informatie aan en over kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.

Simonton 
Stichting Simonton Counseling

School voor Imaginatie 
Imaginatietherapie, leergang voor professionals 'Imaginatie bij kanker en andere chronische ziekte'

Federatie Vaktherapeutische Beroepen 
De Federatie Vaktherapeutische Beroepen is de overkoepelende federatie voor professionals in de beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie en psychomotorische therapie.
 
Nederlandse Vereniging voor Kuntszinnige Therapiën 
De Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapiën is de landelijke beroepsvereniging voor kunstzinnige therapeuten. Zij telt ongeveer 500 leden werkzaam op de gebieden: beeldend (schilderen, tekenen, boetseren), muziek en spraakvorming. 
Wetenswaardig divers

ABC Cancer Support
Cancer Support wil de psychosociale zorg van mensen die leven met kanker in Nederland verbeteren en toegankelijker maken. Dat doen we samen met andere partijen door de problemen in de psychosociale zorg in Nederland in kaart te brengen en meehelpen op te lossen. Cancer Support is daarbij aanjager van vernieuwing en verbetering van de emotionele begeleiding, en werft daarvoor gelden.

SPOT (Specialisme Psycho Oncologische Therapie)
SPOT is een netwerk van zorgverleners, gespecialiseerd in therapie, hulpverlening en nazorg bij kanker. 
Als je kanker hebt, lijkt er soms op dat je zelf niets kunt doen, behalve ‘sterk zijn’, ‘positief blijven’ ... en afwachten. Maar dat is nu juist niet zo eenvoudig. De therapeuten van het SPOT kunnen je psychologisch ondersteunen in het proces waar je doorheen gaat, ongeacht het stadium van de ziekte en de prognose.


Divers

Dé site waar u alles vindt over de mogelijkheden om uw hoofd op een mooie, leuke en modieuze manier te bedekken.

Voor als je even geen haar hebt. Op deze site staat een groot assortiment moderne, kleurrijke hoofdbedekkingen. Elk model wordt per stuk met de hand gemaakt, zodat elk mutsje en elke hoed uniek is.  

Mutselier
De Mutselier webwinkel biedt mutsjes, sjaaltjes en wikkelmutsen die een mogelijk leuk alternatief kunnen geven in geval van kaalheid of haarverlies (door bijvoorbeeld chemotherapie als behandeling bij kanker).

Informatieportaal voor vrouwen, over ziekte en gezondheid.

Levensportretten
Annemiek Engelen maakt levensportretten, geschreven portretten van iemands leven. Om cadeau te doen of voor jezelf.

Prothesebadpakken
Een website met kwalitatieve, goed aansluitende en modieuze badpakken voor vrouwen met een borstprothese.

Freyja Levenskunst
Freyja is een organisatie voor vrouwen met kanker die met behulp van kunst en gesprek hun leven willen herscheppen. Daartoe worden groepen aangeboden op meerdere locaties in het land


Artikelen in de pers

Artikel 'De opleving na het slechte nieuws' 
Theoloog en psycho-energetisch therapeut William Yang (62) is initiatiefnemer van het Taborhuis, een centrum voor begeleiding van mensen met kanker en andere levensbedreigende ziekten. Komende maand bestaat het eerste huis twintig jaar. "De wereld kan leren van kankerpatiënten." Artikel gepubliceerd in Trouw, 21-9-2010 

Artikel 'Muziek en zang kunnen me alles geven'
Interview met zangeres Pia Douwes, in het magazine van KWF, 'Kracht', maart 2011. "Zingen helpt om contact te maken met je lichaam en dat kan heel bevrijdend zijn, zeker als je ziek bent en moeite hebt om je lichtaam te accepteren of als emoties zoals angst, je stem blokkeren."

Artikel 'Zingen werkt louterend'
Interview met zangeres Angela Groothuizen, in het magazine van KWF, 'Kracht'. "Muziek is mijn manier om met emoties om te gaan."

Artikel 'In de wachtkamer van de dood'
Fotografe Karen Vlieger in Linda, februari 2011. "In plaats van te werken voor opdrachtgevers heb ik mijn energie gestopt in een fotodagboek. Het is mijn laatste wens om die reportage op een mooie manier te exposeren."