Beelden voor je Leven EXPO
Beelden voor je leven
Bij het jubileum van Stichting Kanker in Beeld hebben deelnemers aan onze Beelden voor je Leven ateliers werken gemaakt voor een expositie.
Deze vond in het najaar van 2022 plaats in het Cobra Museum voor moderne Kunst in Amstelveen.
De expositie laat een goed beeld zien hoe, met verschillende technieken, mensen geconfronteerd met kanker hun veranderde situatie ervaren.
In bijgaande interviewtjes met de makers geven zij een inkijkje in wat hen heeft bewogen om hun werk te maken.
Kanker in Beeld staat voor verwerking van kanker met behulp van creatieve expressie.
Naast beeldend werken kunnen zingen, dansen en improvisatietheater bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.
Dineke Tromp in samenwerking met fotograaf Bob Doets
Fotoproject van Dineke en Bob
Een foto van mij, gemaakt door Bob Doets, waarbij ik mijn geamputeerde borst heb beschilderd.
Hennie Bakker-van Loon
Voetstappen van mijn leven
Gedicht:
Wandelen, samen, helend
Steeds grotere wandelingen
Samen op zoek naar de essentie
van ons leven
En ook ieder voor zich…
Mijn hoofd leegmaken
De kleine dingen weer zien
Zoeken waar mijn kracht zit
Niet in mijn steun gevende schoenen
Maar in mezelf!
Zoeken naar wat ik belangrijk vind
Stap voor stap op zoek naar mezelf
Stap voor stap mezelf blootleggen.
Hanny Bosman
Bescherming/ beschutting
Ik zoek bescherming. Ik kan beschutting en veiligheid geven en ontvangen.
Hanny Bosman
Bloesemtak in zwaar weer
Mijn bloesemtak moet vele zware stormen doorstaan, maar gaat niet ten onder.
Wim Prinse
Liefde en Verdriet
Ik had nooit eerder gebeeldhouwd en heb in september 2018 voor het eerst deelgenomen aan Beelden voor je Leven. Dit is een hart met een grote traan van verdriet om het verlies van mijn vrouw Anny.
Gea Breet
RechteRug
Dit beeld is een verwijzing naar de uitzaaiingen in mijn wervelkolom. Ondanks die verstoring stort het (nog) niet in elkaar, maar blijf ik in balans en veer ik terecht teRug.
Jan Teuwen
Overvliegende vogels trokken mijn aandacht
‘Loop rond in de omgeving op landerij van Tosse, kijk goed om je heen en verzamel voorwerpen die je aandacht trekken. Dat was onze opdracht. Terug bij onze ontmoetingstafel begon ik met een zacht potlood te schetsen. Na enkele lijnen nam mijn fantasie het over. Zo ontstonden deze vogels in rust en in beweging.
Gea Breet
Longeneeslijke vitaliteit
De kanker in mijn rechterlong ondermijnt mijn gestel en is uitgezaaid. En toch zorgen mijn longen nog steeds voor adem en leven. De boom die uit mijn longen groeit, staat symbool voor die vitaliteit en levenskracht. Dat is, ondanks het “longeneeslijk” ziek zijn, de basis om in het hier en nu te genieten van de dingen die er werkelijk toe doen.
Ellen Berens
Balans
Beeldende expressie draagt bij aan een balans tussen mijn draaglast en draagkracht. Het is een uitweg voor mijn woud van emoties
Dineke Tromp
Dineke (veer)krachtig
Het beeld is een levensechte afdruk van mijn lichaam. Ik heb mezelf ingesmeerd met zwarte verf, ben op het schilderdoek gaan liggen, heb mezelf gestempeld en de contouren omlijnd met houtskool. Het schilderij oogt enerzijds hard, felgekleurd en vlekkerig, maar ook mooi met goud en warme kleuren. Mijn geamputeerde borst heb ik gesymboliseerd met goud, omdat de amputatie mij gered heeft.
Jonneke Stamhuis
Troost
Gedicht:
Mag ik even leunen
Mijn hoofd is zo moe
Mijn hart voelt zo leeg
Ik wil niet meer denken
Alleen maar zijn
Geef me je schouder
Houd me stevig vast en zeg me
Dat het goedkomt
Karin Schoenmaker
Dit werk maakte ik naar aanleiding van de opdracht “Afstemmen op een innerlijke beweging.” Toen ik het in krijt had opgezet en met kleur en inkt ging uitwerken wat ik erin zag, ontdekte ik waar het voor mij over ging. Me overbelast voelen en tegelijkertijd ook weer aan het werk moeten. Daarom gaat dit werk voor mij over balans.
Jonneke Stamhuis
Troost
Gedicht:
Die eerste paar dagen
of was het iets langer
Je hebt me vast getroost
en me verteld dat het niet anders kon
Je hebt me heel dicht tegen je aangehouden
wetend dat je me moest laten gaan
Langer hadden we niet
Leukemie
Annie Segers
Lotgenoten (uit de verwerkingsserie “De naakte waarheid”)
Het delen van ervaringen met lotgenoten ervaar ik als heel helend. Een krachtig middel in de verwerking. Naast de overeenkomst tussen ons, allemaal borstkanker, ontdekte ik ook de verschillen, borstsparend geopereerd of een amputatie, wel of geen chemo, wel of niet kaal, wel of niet bestraald. Die diversiteit heb ik óók in deze beeldengroep willen uitdrukken.
Annie Segers
Angst (uit de verwerkingsserie “De naakte waarheid”)
Dit werk verbeeldt mijn angst voor het terugkeren van de kanker. Terwijl de eerste emoties na de diagnose en de behandeling verdwenen, bleef het in een hoekje van mijn bewustzijn aanwezig. Die angst heb ik verbeeld door de vrouw een krab op haar rug te laten dragen. Toen het beeld af was zag ik plotseling dat tussen de onderste scharen ‘een hart ‘ ontstaan was. De boodschap: “Mochten je ooit uitzaaiingen krijgen, treed die nieuwe situatie dan met liefde tegemoet, dan kun je het wel aan.
Annie Segers
Pluk de dag (uit de verwerkingsserie “De naakte waarheid”)
Met dit werk sluit ik deze serie verwerkingsbeelden af. Het drukt uit dat het er tijdens en na de verwerkingsperiode vooral om gaat te genieten van de kleine dagelijkse dingen. De kunst van het leven in het hier en nu is voor mij de beste bescherming tegen de bedreigende onzekerheid over mijn toekomst.
Astrid Faems, Kirsti Arntzen, Yvonne Haitsma, Mirsada Méhovic
Dromenvangers
Verschillende legendes vertellen over de betekenis van de inheemse Indiaanse dromenvanger. Het spinnenweb staat altijd symbool voor bescherming. Het vangt de goede dromen op om te bewaren en laat de kwade dromen ontsnappen door de gaten in het web. Elke dromenvanger vertelt over ieders persoonlijke verbinding met verlies, met de gedeelde gedachte: ‘Aanvaard dat je ook bent wat je verloor en laat het jouw leven richting geven.
Astrid Faems, Kirsti Arntzen, Yvonne Haitsma, Mirsada Méhovic
Dromenvangers
Astrid Faems
‘Mijn dromenvanger weerspiegelt de herinneringen die zijn opgeslagen in mijn hart en de kracht om in nagedachtenis door te gaan met het leven.’
Kirsti Arntzen
‘In mijn dromenvanger draagt de levensboom de vlinder als symbool voor transformatie, het hart al symbool voor liefde, passie en vuur en de bloem als symbool voor schoonheid, groei en bloei. Al deze tekens baden in het zonlicht, dat aan alles leven geeft.’
Yvonne Haitsma
‘De draden in mijn dromenvanger staan voor de paden die we samen belopen hebben. De lichte kralen voor de positieve en de donkere voor de mindere berichten. De weeffouten voor de hele vervelende berichten. De veren geven de veerkracht aan die we gelukkig ook hadden en nog steeds hebben.’
Mirsada Méhovic
‘Mijn dromenvangers symboliseren de reis naar binnen, waar ik in de stilte mijn bron van kracht en rust vind. Net als de golven van de zee, in voortdurende beweging van binnen naar buiten.’
Ans van de Werf
Ik
En dan ineens zie ik een gezicht, een zijaanzicht, beetje geel van kleur, net als de zon. De ene kant van het gezicht vrolijk en blij, de andere kant boos, verdrietig, donker van kleur als een lucht met onweer. Ik koester dit werk omdat het zo mooi laat zien wat er op mijn eigen gezicht te zien is en wat er tijdens mijn behandelingen op te zien is geweest.
Nelly Gloudemans
Geborgenheid
Dit beeld is mijn eerste werkstuk bij het Open Atelier. Het weerspiegelt voor mij emotie, verbondenheid en geborgenheid na het overlijden van mijn man.
Nelly Gloudemans
Dit schilderij is helemaal uit mijn fantasie ontstaan. Het gaf mij veel rust om eraan te werken. Met mijn eigen gedachten stromend in mijn hoofd kon ik bezig zijn iets te creëren.
De Dahlia (beeldmerk Kanker in Beeld)
Het werk is tijdens de opening van deze expositie tot stand gekomen. De Dahlia is het beeldmerk van Kanker in Beeld. Dahlia’s kunnen tegen een stootje, maar hebben wel bescherming nodig in de winter. Samen vormen ze een veelkleurig en dynamisch palet dat toch een sterke eenheid vormt. Al deze aspecten vertegenwoordigen datgene waar Kanker in Beeld voor staat: kracht, creatie en verbinding.
Hans Klok
Balans
Na een moeilijke periode kwam er een nieuwe liefde in mijn leven die balans bracht. Zolang die balans blijft bestaan, is het bereiken van grotere hoogten niet moeilijk. Mijn werk verbeeldt dat de ladder, met de aanwezigheid van balans, alleen maar in de goede stand gehouden hoeft te worden.
Gezamenlijk project van 25 deelnemers
De Dans
Tijdens een Beelden voor je Leven-workshop in Oss ontstond dit mozaïekschilderij, gemaakt voor de Manifestatie van Kanker in Beeld in 2009. Vooraf waren de basiskleuren van het werk “Le Dance” van Henri Matisse al op de 35 paneeltjes geschilderd. De opdracht: ‘Alles kan en mag zolang de contouren en de kleuren bewaard blijven.’ Met dit kleurrijke werk van verbinding konden de deelnemers een positieve manier van verwerken ervaren.
Pieta Besseling
Het vrouwelijke
Ik had geen plan toen ik aan deze steen begon en liet me leiden door de blauwe afzetting in het albast. Op een bepaald moment zat ik een beetje vast in hoe ik nu verder moest, maar toen ik de steen omdraaide, bleek dat ik eigenlijk al klaar was. Een baarmoeder en eierstokken met de blauwe afzetting als eitjes. Tot mijn verrassing bleek de oude pijn en het verdriet om het verlies van mijn baarmoeder en eierstokken niet meer te bestaan.
Pieta Besseling
Oester
Mijn inspiratie bij dit werk was de ruwe oester die zo’n beeldschone parel in haar zijdezachte binnenkant laat groeien. Wat een prachtige metafoor.
Pieta Besseling
Afscheid – Vaarwel
Dit beeld ontstond, zonder het destijds te beseffen, als een laatste groet aan mijn zus, die begin 2020 overleed aan de Ziekte van Kahler. Ik had deze steen niet gekozen om mee te werken. Iemand anders uit de groep wilde graag de steen die ik van thuis had meegenomen, dus we ruilden. Toeval? Of datgene wat me moest toevallen?.
Gezamenlijk project van Gea Breet, Yvonne Haitsma, Astrid Faems, Dineke Tromp, Mirsada Méhovic, Hans Klok, Kirsti Arnzten en Ben Smit
Veerkracht
Dit beeld gaat over de persoonlijke verbeelding van veerkracht. De mozaïeken zijn uitingen van een persoonlijke reflectie; luisteren naar wat het proces van het ziek-zijn jou verteld heeft. Met de situatie leren omgaan in het hier en nu. Geloven in de eigen vitaliteit en veerkracht om je eigen helper te kunnen zijn.
Gezamenlijk project van Gea Breet, Yvonne Haitsma, Astrid Faems, Dineke Tromp, Mirsada Méhovic, Hans Klok, Kirsti Arnzten en Ben Smit
Veerkracht
Dit beeld gaat over de persoonlijke verbeelding van veerkracht. De mozaïeken zijn uitingen van een persoonlijke reflectie; luisteren naar wat het proces van het ziek-zijn jou verteld heeft. Met de situatie leren omgaan in het hier en nu. Geloven in de eigen vitaliteit en veerkracht om je eigen helper te kunnen zijn.
Gezamenlijk project van Gea Breet, Yvonne Haitsma, Astrid Faems, Dineke Tromp, Mirsada Méhovic, Hans Klok, Kirsti Arnzten en Ben Smit
Veerkracht
Dit beeld gaat over de persoonlijke verbeelding van veerkracht. De mozaïeken zijn uitingen van een persoonlijke reflectie; luisteren naar wat het proces van het ziek-zijn jou verteld heeft. Met de situatie leren omgaan in het hier en nu. Geloven in de eigen vitaliteit en veerkracht om je eigen helper te kunnen zijn.
Gezamenlijk project van Gea Breet, Yvonne Haitsma, Astrid Faems, Dineke Tromp, Mirsada Méhovic, Hans Klok, Kirsti Arnzten en Ben Smit
Veerkracht
Dit beeld gaat over de persoonlijke verbeelding van veerkracht. De mozaïeken zijn uitingen van een persoonlijke reflectie; luisteren naar wat het proces van het ziek-zijn jou verteld heeft. Met de situatie leren omgaan in het hier en nu. Geloven in de eigen vitaliteit en veerkracht om je eigen helper te kunnen zijn.
Yvonne Kreule
Verbonden
Meerderheid
Jij en ik
Ik en jij
Het leukste is
toch samen
Zoals in ons
Ja, wij
Het fijnste is
om toch te delen
Geluk en
soms verdriet
In het zonnetje
fel stralend
Maar ook soms als
het keihard giet
Jolanda Moes
Hobbels op mijn weg
Gedicht:
Mijn hobbels op de weg in het leven. Dat duurt maar even.
De ziekte kanker verandert jou en mij. Wees altijd blij.
Blijf optimistisch en positief en blijf je medemens lief.
Het leven duurt maar even. Ik blijf altijd geven.
Zo opgegroeid als kind en
Maakt niets uit wat een ander ervan vindt.
Hobbels op de weg blijven altijd.
Beelden voor je Leven Oss – workshopdeelnemers
Met open ogen zie je (meer)
Sinds de oprichting in 2007 is Stichting Chaja Oss verbonden aan de landelijke stichting Kanker in Beeld. In het kader van hun 25-jarig jubileum heeft zij twee workshops “Beelden voor je Leven” georganiseerd. De eerste was in het atelier zelf en de tweede midden in de natuur.
Marijke Furer
Berenklauw
Een mooie berenklauw.
Kanker is een berenklauw an sich, toch?
Het geeft vele wonden. Maar tijdens zijn bloei ook iets sterks, groots en overwinnends.
Nina de Laat
Titel
Deze bloem geeft voor mij weer hoe ik me voelde tijdens de onzekere periode na mijn vader’s kankerdiagnose. Er zit een donkerte in. Verdriet en een groot gevoel van kwetsbaarheid. Maar ook een essentie van schoonheid temidden van dat alles.
Marieke School
Overwinning
Deze werken zijn gemaakt in het project “Met open ogen zie je meer, bloem als zelfportret.” Mijn hele periode na kanker is getekend door kwetsbaarheid, maar ook door kracht. Ondanks mijn beperkingen en dankzij de kanker ben ik een andere weg ingeslagen dan ik voor ogen had. Toch kan ik trots zijn op mezelf, op wie ik geworden ben. Bloemig en rijk.
Paula Toonen
Vuurbloem; kleur, kracht, expressie, leven
Tijdens deze creatieve reis vergat ik dat mijn reisgenoten en ik kanker hebben of hadden. Ik kwam uit bij een dieper gevoel en dat werd mijn houvast.
José van de Leur
Kleurrijk leven
Deze meditatieve penseelstreken op doek brachten uiteindelijk kleur en ritme aan. Dat geeft mij vrijheid, blijheid en leven.