Beelden voor je Leven Groningen

Veel mensen ervaren leven met kanker, in welke fase dan ook, als een rit in een achtbaan. Praten over wat er allemaal door je heen gaat, kan lastig zijn. Gelukkig kan je ook op een andere manier uiting geven aan gevoelens en emoties, namelijk met beeldend werken.

In Werkplaats Klavertjevier onder begeleiding van Josje kun je creatief bezig zijn. Dat werkt ontspannend, door het doen. Je laat je gedachten even voor wat ze zijn en je hoofd wordt leeg. Er is ruimte om emoties te verwerken en te herkennen bij elkaar.Het gaat in de werkplaats niet om kunst maken. Je hoeft geen bijzondere kunstzinnige aanleg te hebben om mee te kunnen doen. Iedereen kan tekenen, schilderen, kleuren etc. En soms ontstaat er dan een ‘kunst-werk’ waar je trots op bent en wat betekenis voor jou en/of je naaste heeft.

Josje: “Tijdens mijn eigen ziekteperiode heb ik de kracht en heilzame werking van creatief bezig zijn ontdekt. Ik had niet veel zin om te praten over mijn ziekte en wat die met me deed, terwijl er natuurlijk allerlei gevoelens en emoties in me leefden. Door het beeldend werken kon ik daar op een zacht manier bij komen. Ik ben me daarna als coach in het beeldend werken gaan bekwamen door diverse opleidingen en cursussen.”

In inloophuis het Hamelhuys kun je terecht voor boetseren onder begeleiding van Margriet.

Margriet: “In 2014 ben ik afgestudeerd aan Academie Minerva als Docent Beeldende kunst en Vormgeving. Hierdoor heb ik kennis van vele materialen, waaronder klei en keramiek. Na mijn opleiding heb ik uit eigen interesse nogmaals een keramiekcursus gevolgd. Ik heb dus een stevige basis. Daarnaast ben ik getraind om een creatief proces te begeleiden. Dit heb ik tijdens mijn opleiding veel kunnen toepassen. Zo heb ik ervaring van kleine hummeltjes op een kinderdagverblijf tot (jong)volwassenen van het MBO.

Naast mijn creatieve expertise, ben ik empathisch en betrokken. Ik maak makkelijk contact en ben daarin kleurrijk en doortastend. Het creëren van een veilige omgeving is voor mij belangrijk. De doelgroep van het Hamelhuys vind ik een hele mooie doelgroep om mee te werken. Helaas weet ook ik wat deze verschrikkelijke ziekte voor impact kan hebben. Een lichtpuntje bieden in een zware, verdrietige tijd vind ik het mooiste wat je voor een ander kunt doen.

Terug naar het overzicht landelijk netwerk

Praktische informatie

Als woorden tekort schieten bij het uiten en verwerking van de emoties rondom kanker, is het vaak fijn om beeldend te werken. Door te tekenen of met andere creatieve materialen te werken, kun je op een veilige en zachte manier ruimte geven aan wat kanker met doet of heeft gedaan. Je kunt dit in alle fases van leven met kanker doen: als patiënt, ex-patiënt, naaste of nabestaande.
Samen verkennen we de waar jouw vragen en behoeften liggen. In de werkplaats en indien gewenst ook thuis ga je op een creatieve manier met je thema aan de slag. We bespreken samen je werk en je proces.

Creatieve werkplaats Klavertjevier
Wanneer: eenmaal per twee weken op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur
Locatie: Werkplaats Klavertjevier, Europaweg 8, Groningen
Kosten: € 5,– per keer inclusief materialen en koffie/thee
Begeleider: Josje Hamel
Aanmelden: info@hamelhuys.nl

Beeldende coaching
Je hoeft voor deze beeldende coaching geen speciale talenten of vaardigheden te hebben. Iedereen kan tekenen en beeldend bezig zijn!
Wanneer: Op afspraak
Locatie: Werkplaats Klavertjevier, Europaweg 8, Groningen
Kosten: 1e keer gratis, daarna een bijdrage naar draagkracht
Begeleider: Josje Hamel
Aanmelden: info@hamelhuys.nl

Meer informatie:
http://hamelhuys.nl/creatieve-werkplaats-klavertjevier/

Boetseren
Wanneer: Elke vrijdagochtend van 10.30 tot 13 uur.
Locatie: Inloophuis Hamelhuys, Johan de Wittstraat 15, Groningen.
Kosten: € 5,00 per keer.
Begeleider: Margriet Kingma
Aanmeden: info@hamelhuys.nl

Meer informatie:  http://hamelhuys.nl/boetseren/