Sla navigatie over

Ervaring gaststad korendag Tilburg

Een hele eer om op de Korendag van 14 oktober als ‘Zingen voor je Leven Tilburg’ gaststad te mogen zijn voor acht andere koren uit de regio Zuid. Maar ook wel een beetje spannend, want er komt veel bij kijken natuurlijk. We zijn als gastkoor blij zijn dat we dit konden organiseren.

Gelukkig hoefden we niet alles te regelen of uit te vinden. Doel en missie, regelen van locatie, het uitnodigen van de koren en de financiering werd grotendeels door Kanker in Beeld verzorgd. Dat was heel fijn, want zo konden wij ons meer richten op bijvoorbeeld de creatieve invulling van het programma en de uitwerking van het thema ‘Verbinding’.

Tijdens een bijeenkomst eind augustus in Den Bosch werden veel dingen duidelijk. Dit overleg vond plaats met programmamanager Laura van den Berg, de koorleiders van de deelnemende koren en Lobke van der Sanden vanuit de discipline Dansen voor je Leven en ondergetekenden vanuit de gaststad. Het was de bedoeling dat het een dag zou worden waarin ruimte zou zijn voor het ervaren van het thema ‘Verbinding’, het elkaar ontmoeten en het samen delen van elkaars muzikale presentaties. We maakten een ruwe schets van de dagindeling. De ideeën vlogen over tafel en er werd spontaan gezongen! 

Wij hebben als gaststad een werkgroep gevormd die aan de slag ging om de puntjes op de i te zetten. En dat met heel veel plezier. Er werd o.a. een bakploeg gevormd die op de dag zelf een heerlijke traktatie bij de koffie verzorgd heeft. Het thema verbinding werd door de werkgroep omarmd en er ontstond al snel een levendige ideeënuitwisseling waarbij het idee ‘De Draad weer oppakken’ steeds terugkwam als een soort leidraad. Dat idee hebben we vorm gegeven d.m.v. draadjes wol. Ieder koorlid kreeg bij binnenkomst een draadje wol om de pols geknoopt waarbij ieder koor een eigen kleur kreeg. 

Ook het gebouw waar onze Korendag werd gehouden gaf inspiratie. Het was namelijk van oudsher een wolfabriek. Men bracht in het voor-en najaar een catalogus uit waarin de nieuwe kleuren en soorten breiwol gepresenteerd werden d.m.v. stukjes wol die op een kaartje geplakt zaten. Menig tiener heeft als “vakantiewerk” die draadjes geplakt. En Tilburg is natuurlijk de textielstad. Dus: verbinding, verweven, de draad weer oppakken bijvvoorbeeld na ziekte, na Corona.
Lobke van der Sanden -als vakprofessional ‘Dansen voor je Leven’-  verweefde en verleidde met haar creatieve benadering de koorleden om in beweging te komen. Ze maakte ook gebruik van “de rode draad” van de dag door letterlijk draadjes wol in de beweging te integreren. 

Aan het einde van de dag kregen de gasten een zacht klein bolletje wol op speld in een organza zakje mee, als laatste symbolische wol- groet. 

Inmiddels ligt de Korendag alweer achter ons en is er in ons koor tijdens de eerste repetitie daarna samen teruggeblikt en nagenoten. Alle woorden die daarin genoemd werden zoals verbinding, saamhorigheid, sfeer, emotie, puurheid, gezien worden, plezier, ontspannen samen zijn, zullen hopelijk herkenbare belevingen zijn voor de andere koren. 

Daarbij hebben we allemaal die dag weer kunnen ervaren hoe heerlijk het is om samen te zingen, om te luisteren en om je heen te zien dat er heel veel meer mensen zijn die dat ook graag doen.

We zijn als gastkoor blij zijn dat we dit konden organiseren. Naast de inspanning bracht het ons ook nieuwe dynamiek en onderlinge verbondenheid. Wij zijn benieuwd door welk koor (koren) we de volgende keer uitgenodigd gaan worden. Wij kijken er alvast naar uit!

085 – 273 83 33
info@kankerinbeeld.nl

Volg ons op TwitterVolg ons op YouTubeVolg ons op InstagramVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedIn