Sla navigatie over

2021: Koningin Máxima bracht online werkbezoek aan de koorsector waarbij Sjoerd van Dijk (94) koorlid Heerenveen onze Zingen voor je Leven koren vertegenwoordigde.

Wij zijn zeer trots en vereerd dat Hare Majesteit Koningin Máxima op donderdag 8 april 2021 een digitaal werkbezoek heeft gebracht aan de koorsector waarbij wij vanuit Zingen voor je Leven aanwezig mochten zijn. Met het bezoek wilde Koningin Máxima de koorsector en alle mensen die hierin actief zijn een hart onder de riem steken in Coronatijd. Er werd gesproken over de koorsector, de kracht van samen zingen, en de uitdagingen die corona op ons pad werpt. Koorzang is de grootste kunstensector in Nederland en het effect van de coronapandemie is groot. Een hele mooie vertegenwoordiging van de koorsector was bijeengezocht door Koornetwerk Nederland waar wij bij zijn aangesloten. De zes vertegenwoordigers aan tafel vertegenwoordigden de koorsector (1.7 miljoen zangers in Nederland) van jong tot oud, van klassiek tot pop en van amateur tot professional. Zingen voor je Leven koorlid Sjoerd van Dijk (94) uit Heerenveen heeft onze Zingen voor je Leven koren mogen vertegenwoordigen. Sjoerd deed het fantastisch, hij raakte de Koningin met zijn verhaal! Hij zat als enige koorzanger aan tafel. De voorzitter van Koornetwerk Nederland was geroerd door een eerder filmpje over Sjoerd van Dijk op ons Facebookkanaal dat gemaakt was door de Leeuwarder Courant ‘Sjoerd zingt door in app-koor’. Vanuit Koornetwerk Nederland kwam dan ook het verzoek om Sjoerd te benaderen.

Gesprek

‘Dag meneer Van Dijk’, klinkt het plotseling enigszins blikkerig uit de laptop. Een bekende stem, een vertrouwd Argentijns accent. Sjoerd wordt als eerste aangesproken. ‘Dag majesteit. Ik zie u regelmatig, maar ik heb nog nooit met u gesproken. Maar afijn, dat doen we dan nu.’ Máxima lacht en spreekt haar bewondering uit voor hem. Hij geeft aan wat zingen voor hem betekent: ‘De narigheid zing ik van me af. En bij het koor mag je alles: je mag vrolijk zijn, maar je kunt ook je verdriet delen. Want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje’. Máxima is op de hoogte van de achtergrond van Zingen voor je Leven. ‘Is dat dan niet een sombere boel?’ ‘Helemaal niet’, benadrukt van Dijk. ‘Er wordt veel gelachen. We weten wel van elkaar wat er speelt, maar daar hoef je het niet zo vaak over te hebben. In de liedjes die we zingen, vinden we troost. En elke zangochtend is een fijn samenzijn.’ ‘Fantastisch dat u zo uw gevoelens in het zingen kwijt kunt’, zegt ze.

Máxima begrijpt dat het gebrek aan fysiek contact bij een koor in deze tijd moeilijk is. Van Dijk knikt. ‘Je geeft elkaar geen hand, maar als je goed luistert, zie je elkaar wel’, zegt hij. ‘En via WhatsApp en Zoom werkt het inmiddels heel aardig. Zoals ik met u bezig ben, dit gaat toch ontzettend leuk.’ Máxima: ‘Mooi dat u dat zegt. Als wij goed naar elkaar luisteren dan ben je wel met elkaar hè.’ De koningin zegt, dat ze meneer van Dijk een groot voorbeeld vindt voor ons allemaal.

Het gesprek wordt vervolgd met de voorzitter van Koornetwerk Nederland, de directeur van het Nederlands Kamerkoor, de koordirigente en initiatiefnemer ‘Boys, Keep On Singing’ en de voorzitter van de organisatie CantaYoung die het samen zingen van kinderen en jongeren faciliteert. Het digitale werkbezoek werd afgesloten met een kort digitaal koorconcert van vocal group @Noon.

Ervaring Sjoerd van Dijk (94)

Hoe vond Sjoerd van Dijk het om met koningin Máxima te spreken? ‘Ze luisterde goed, en we hadden echt een gesprek samen. Voor mijn gevoel was het gewoon, maar het is wèl heel bijzonder. Maar omdat het zo gewoon was, kon ik helemaal mezelf zijn’. Er kwamen veel reacties van mensen uit zijn omgeving, maar ook van mensen die hij al jarenlang niet gesproken had. ‘Maar ik hou m’n pantoffels maar gewoon aan. Want ik wil niet naast m’n schoenen gaan lopen!’ besluit van Dijk lachend.

085 – 273 83 33
info@kankerinbeeld.nl

Volg ons op TwitterVolg ons op YouTubeVolg ons op InstagramVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedIn