Sla navigatie over

Spelen voor je Leven Amersfoort neemt afscheid van Bernadette

Met een lach en een traan heeft de spelersgroep Ithaka van stichting Spelen voor je Leven Amersfoort op 21 juni 2023 afscheid genomen van haar theaterdocent Bernadette Sikkers. Na jarenlang met hart en ziel als theatermaker te hebben gewerkt, is nu de tijd aangebroken dat zij van haar welverdiende rust wil gaan genieten.

Bernadette is de pionier van het toenmalige nieuwe initiatief van stichting Kanker in Beeld om toneelspelen in te zetten als creatieve psychosociale ondersteuning voor mensen die met kanker te maken hebben. Op verzoek van Patricia Deiters-Rahusen, oud-voorzitter van Kanker In Beeld, is in januari 2012 onder leiding van Bernadette een pilot gestart in het Toon Hermans Huis Amersfoort. En met succes! Want nu, 11 jaar later, is er een steeds groter wordende hechte groep Spelen voor je Leven spelers ontstaan, die keer op keer vreugde én steun beleven aan de theaterworkshops van Bernadette.

Het was dus wel even slikken voor alle spelers toen Bernadette liet weten dat zij besloten had het impro-stokje over te gaan dragen aan haar opvolgster Manon Poort. Maar ondanks het droeve gevoel haar te moeten missen, ontstond ook spontaan het plan Bernadette met een feestelijk afscheid te verrassen. En die verrassing is bijzonder goed gelukt.

Bernadette, die niet beter wist dan dat zij haar laatste les zelf zou geven, is direct uit haar rol gezet door een heel strenge, rigide theaterdocent die haar meedeelde dat zij met onmiddellijke ingang door het bestuur was ontslagen. Vervolgens kwam een vreemd uitgedoste stagiaire met een Frans accent de les overnemen om een keur aan door de spelers zelf bedachte acts en presentaties voor Bernadette aan te kondigen. Alle spelers hebben er ieder op hun eigen wijze een geweldige voorstelling van gemaakt met liederen, een gedicht, een beeldpresentatie van alle typetjes die tijdens de coronacrisis door een van de spelers tot leven zijn gebracht, diverse acts, lekkernijen bij de koffie en tot slot het aanbieden van een prachtig vormgegeven fotoboek.

Na afloop van dit super creatieve programma was er een gezamenlijke lunch op een heerlijke picknick plek in de natuur. In ongedwongen sfeer hebben we Bernadette gevierd en geknuffeld en bedankt voor al haar bevlogen lessen en bovenal voor het intense gevoel van veiligheid dat ze ons al die jaren heeft gegeven. Ithaka is werkelijk een veilige plek!

Het was een prachtig afscheid in stijl. Of zoals Bernadette het benoemde: “dit is de oogst”.

085 – 273 83 33
info@kankerinbeeld.nl

Volg ons op TwitterVolg ons op YouTubeVolg ons op InstagramVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedIn