Sla navigatie over

Spelen voor je Leven Amersfoort

ITHAKA-theaterworkshops : de kracht van improvisatietheater

Voor mensen die met kanker te maken hebben kan toneelspelen bij de ITHAKA-theaterworkshops van stichting Spelen voor je Leven Amersfoort veel plezier en ontspanning betekenen. In de workshops gaat het om improvisatietoneel. Er worden geen toneelstukken ingestudeerd. Improviseren is een vorm van creatieve expressie, waarbij de fantasie wordt geprikkeld. Zo worden de spelers telkens weer uitgenodigd in de huid van een denkbeeldig personage te kruipen. Even weg van de werkelijkheid, even weg van de dagelijkse zorgen.

Meedoen met ITHAKA kan de deelnemers ondersteuning bieden bij het vinden van nieuw evenwicht. De spelers hebben immers allemaal op een of andere manier met kanker te maken. Zelf of als naaste of nabestaande. De gevolgen van deze ziekte hebben vaak grote impact op hun leven. Oók of misschien wel juist nu kanker steeds vaker een chronische ziekte aan het worden is.

De dikwijls ingrijpende noodzakelijke behandelingen zijn fysiek en psychisch vaak belastend. Ook voor partners. Dan is het fijn een vorm van ondersteuning te kunnen vinden die bij jouw specifieke behoefte aansluit.

Toneelspelen door te improviseren blijkt in de praktijk een verrassend waardevolle ondersteuning te zijn. Het gaat hierbij níet om het spelen van je eigen emoties ten gevolge van wat de ziekte met zich meebrengt. Wél om in een ontspannen sfeer juist even te ontsnappen aan de realiteit. Bij ITHAKA wordt er dan ook veel gelachen en openbaren zich onvermoede talenten. De spelers voelen zich veilig en geborgen. En na afloop gaan ze opgewekt en vol nieuwe energie weer naar huis.

Bij ITHAKA is toneelspelen is niet het doel, maar een prachtig middel om los te zijn van alle beslommeringen.

Terug naar het overzicht landelijk netwerk

Praktische informatie

ITHAKA Speelt

ITHAKA is de afkorting van ImprovisatieTheater Amersfoort bij Kanker. Maar Ithaka betekent ook: ‘veilige plek’. Dat is wat wij jou willen bieden: een plek waar jij je veilig voelt om toneel te spelen en te improviseren. Om lekker los te gaan in je rol. Om ondanks alles weer voluit te kunnen lachen.

In de theaterworkshops gaat het er niet om of je goed toneel kunt spelen. Het doel is dat je in de wereld van de fantasie helemaal loskomt van wat je bezighoudt. Soms speel je levensecht, soms humoristisch of absurd. De ene keer speel je uitbundig, dan weer ernstig of ingetogen. Zo kunnen zelf spelen, maar ook het kijken naar je medespelers een welkome afleiding en ontspanning bieden.

Ervaring met toneelspelen is niet nodig. Je bent van harte welkom! Theatermaker Bernadette Sikkers maakt je in haar bevlogen workshops snel vertrouwd met de kunst van improvisatietheater.

Aantal bijeenkomsten: 22 (om de week op woensdagochtend / zomerstop in juli en augustus)
Locatie: Scholen in de Kunst in het Eemhuis (bibliotheek), Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort
Aantal deelnemers: maximaal 20 per groep
Financiële bijdrage: € 9,00 per workshop x 22 = € 198,- per jaar
Theaterdocent:  Manon Poort
Opgeven: info@ithakaspeelt.nl
www.ithakaspeelt.nl

085 – 273 83 33
info@kankerinbeeld.nl

Volg ons op TwitterVolg ons op YouTubeVolg ons op InstagramVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedIn